Bøger / faglitteratur til børn / biografier

Ole Kollerød : et spildt liv fra 1800-tallet


Beskrivelse


Om Ole - Olles - barndom og brutale opvækst, som senere førte ham ind på en kriminel løbebane, der endte med mordet på kusken og Oles henrettelse i 1840.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bjørn Ulrik Larsen

d. 18. dec. 2018

Ole (Pedersen) Kollerød levede fra 1802-1840 i Nordsjælland/Kbh. og er kendt af mange gennem selvbiografien Min historie (1978), nedskrevet mens han sad fængslet for mord. Bogen her gennemgårkort hans livshistorie, og, som undertitlen antyder, var det ikke et hverken let eller godt liv. En opvækst på samfundets bund præget af udnyttelse, også af hans egne, og rigelige prygl gjorde OKtil en hård banan og senere kriminel. Tyveri af tøj sender OK i fængsel første gang, og hermed er hans livsbane mere eller mindre udstukket, I fremstillingen lægges vægt på, at OK ingen chancer fikaf samfundet; datidens samfund vendte i endnu højere grad end nutidens "det blinde øje" til - en gang dømt, altid dømt. OK's kriminelle handlinger var gennemgående banale, ofte udført for blot atoverleve, men ender dog med mord. Det er en letlæst bog med et enkelt sprog og teksten sat i tre spalter brudt af tegninger, fotos og kort. Der er litt.liste og indholdsfortegnelse. Fra ca. 11 årtil såvelselvstændig læsning som opgaver i skolesammenhæng.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gunnar Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

I november 1840 blev Ole Kollerød henrettet på Amager Fælled som tyv og morder. I sin sidste tid i fængslet havde han skrevet sine erindringer et enestående værk om datidens samfund set fraallernederste række. Carl Erik Andersen har med talent brugt bl.a. denne kilde og har skrevet en læseværdig og medrivende beretning om, hvordan det gik så galt for Ole Kollerød. En halvdårligbarndom, et par gode ungdomsår hos præsten i Jørlunde, møllerlærling i København med lidt småfiduser. Som 21-årig blev han fængslet for et mindre tyveri, og derefter var hans videre bane afstukket.Selv om han både var en intelligent og flot mand og gjorde flere forsøg på at slippe ud af sin onde cirkel, gav omverdenen ikke lov, og som 35-årig blev han i panik morder under et indbrud. Bogenkan i historie i 7.-9. klasse både fortælle om en skæbne fra fortiden og om datidens samfund, herunder særlig om dets behandling af kriminelle. Bogen skal desuden roses for et godt billedmaterialeog for en kommenteretlitteraturfortegnelse, der vil være til hjælp og inspiration for videre læsning.


Folkeskolen

Årg 104, nr 14 (1987)

af

af

Birgit Knudsen

Årg 104, nr 14 (1987)